Edukacija i poslovni saveti

Tokom korone veći je rizik od burnout-a - uzmi odmor što pre!

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Tokom korone veći je rizik od burnout-a - uzmi odmor što pre!

Koliko ste puta uhavatili sebe da žrtvujete svoje slobodno vreme ili odmor, zarad obaveza na poslu? Koliko ste spremni na kompromise i dogovore oko vašeg privatnog slobodnog vremena i planova? Kompromisi treba da postoje, kao i nastojanje da se uklopite sa svojim kolegama, ali pazite da ne upadnete u zamku. Odmor je izuzetno važan za svakoga od nas.

Moguće je da spadate u one koji su zbog situacije sa virusom morali da otkažu svoje planove za odmor. Možda vam je otkazan aranžman, možda let, a možda niste ništa ni isplanirali zbog situacije koje se menjala iz dana u dan.

Uz brigu za zdravlje i stres zbog svih promena koje se dešavaju, lako je pomisliti da je najboljji način da samo nastavimo da radimo i da nemamo volju da planiramo odmor.

Nemojte praviti grešku - idite na odmor!

Sve studije pokazuju da naša efikasnost opada kada radimo duži period bez odmora. Možda će planovi biti drugačiji nego prethodnih godina, ali odmor je i dalje odmor i mnogo njegovih prednosti vam niko ne može oduzeti! Nije kasno da počnete sa planiranjem, samo ne zaboravite:

Važno je imati jasan plan!

Spontani beg iz svakodnevice ima svoje prednosti, ali sve studije ipak pokazuju da loše isplaniran odmor sa sobom ipak nosi mnogo stresa koji nam mogu pokvariti uživanje. Zbog toga vam predlažemo da uradite sledeće:

  • Razmisite koju vrstu iskustva želite da imate? Da li vam je važno da se na ovom odmoru kupate, da odete na neku planinu ili obiđete neki istorijski spomenik?
  • Koje vrste aktivnosti najbolje utiču na vas? Šta puni vaše baterije? Da li je to leškarenje pored bazena, planinarenje ili obliaženje više lokacije tokom jednog dana?
  • Promenite prebivalište! Ne potcenjuje važnost izmeštanja iz svakodnevne rutine. Možda ćete na odmor otići negde blizu, ali je ipak važno da promenite prostor. I navike - nemojte raditi na odmoru.
  • Stvarajte nove uspomene! Fotografišite se, zapisujte, neka ova godina uz sve što je donela bude i godina lepih uspomena koje ćete sami stvoriti.

Niste sebični ako mislite na sebe. Produktivnost je moguća samo kada ste odmorni. Mnogo ljudi je ove godine počelo da uzima po nekoliko slobodnih dana umesto vezanog godišnjeg odmora. Zašto da ne? Nekoliko produženih vikenda, značajno mogu da poboljšaju kako se osećate. Razmislite i ohrarite sebe da se bolje organizujete.

 

Kursevi koji će doprineti da bolje razumete svoje potrebe, ali i pomoći vašim organizacijskim veštinama su:


 

2020-12-31

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: