Edukacija i poslovni saveti

Nađite mentora i osigurajte sebi napredak

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Nađite mentora i osigurajte sebi napredak

Da li je mentor samo profesor koji daje temu za seminiraski ili neki drugi rad? Mora li mentor uvek da nas ocenjuje? I najzad, koja je tačno uloga mentora?

Da li ste znali?

U Sjedinjenim Američkim Državama na severnoj obali države Ohajo u blizini Klivenda nalazi se grad koji nosi ime Mentor :) Termin naravno ne potiče od grada, već je grčkog porekla i označava stručnog savetnika. Danas se pod terminom mentora podrazumevaju različite uloge.

Mentorisanje

Pozivamo vas da razmilite detaljnije o konceptu mentorisanja i uzmete u obzir nekoliko činjenica koje navodimo za vas u nastavku.

Mentorstvo pomaže u karijeri i mentorima i onima koje mentorišu. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju mentore brže napreduju, dobijaju veće povišice i smanjuju rizik od pregorevanja na poslu. Tako je, dobar mentor će vam pomoći u postavljanju granica i realnijih rokova. 

Zbog toga vam preporučujemo da razmislite imate li već mentora? Ukoliko nemate, možete li ga naći? Hajde da vidimo.

Kako naći mentora?

Period u kom se nalazimo može vam delovati kao nepovoljan za nalaženje mentora. Kako da vam to uspe?

  • Pre svega, počnite što pre da se umrežavate sa ljudima i naviknite se na online dogovore i saradnje. Stvorite sebi priliku da upoznate interesantne ljude van svoje kancelarije ili čak industrije u kojoj radite.
  • Nemojte se bojati da kontaktirate ljude za koje mislite da vam mogu pomoći. Ukoliko vam je neprijatno da kontaktirate potpune strance, počnite sa poznanicima ili preporukama svojih prijatelja.
  • Istražite mogućnosti. Društvene mreže i platforme mogu biti odlično mesto za ostvarivanje novih kontakata i poznanstava.

Može vam delovati da je ovo previše truda za nešto što vam ne garantuje opipljiv rezultat, ali ukoliko istrajete, vaš trud će se višestruko isplatiti s vremenom.

 

Naši kursevi koji vam mogu pomoći da poboljšate svoju poziciju i lakše nađete mentora su:

2020-12-31

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: