Kampster vesti

Na Talent Development Forumu istaknut Kampster kao platforma koja motivaciju za učenjem pretvara u praktične veštine i znanja

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Na Talent Development Forumu istaknut Kampster kao platforma koja motivaciju za učenjem pretvara u praktične veštine i znanja

U četvrtak, 10. juna 2021. godine, AFA - globalna zajednica posvećena ekonomskom osnaživanju žena, organizovala je Talent Development Forum, na kom su o pitanjima razvoja kadrova i budućnosti tržišta rada razgovarali predstavnici različitih kompanija i privrednih subjekata, među kojima i osnivač edtech kompanije Kampster, dr Ana Ranitović.

Među panelistima bili su:

  • Ana Jovanović, direktorka, Krojačeva škola
  • Ana Ranitović, osnivačica i izvršna direktorka, Kampster
  • Ivan Topalović, Menadžer projekata Unapređivanje zapošljivosti, BOŠ
  • Draško Drašković, Head of Exploration, UNDP
  • Zorana Dulović, studentkinja FON-a i članica Case Study Club-a

Moderator panela bio je Uroš Živković, menadžer komunikacija, Tačka povratka.

Koje tržišne veštine poslodavci najviše vrednuju? 

Tema panela u kom je Ana učestvovala nosio je naziv “Formalni i neformalni načini sticanja znanja i veština - Ko umije, njemu dvije”. Kroz različite stavove učesnika panel diskusije jasno se mogao izdvojiti stav o važnosti motivacije za učenjem, mentorstvom i značaj istog za razvoj veština i sposobnosti mladih i studenata. Fokus je stavljen i na značaj studija za budućnost, kompetitivnosti prilikom zapošljavanja i to gledano iz perspektive stečenih veština i znanja kako formalnim, tako i neformalnim načinima.

Kako je forum imao za cilj da stvori vrednost studentima i mladima koji su na životnoj prekretnici ulaska na tržište rada, govorilo se i o veštinama koje traže poslodavci, ali i trendovima i predikcijama koje sposobnosti će biti najtraženije na tržištu rada za sledečih 5 godina.

S tim u vidu istaknuti su podaci ankete koja je sprovedena među 2.000 poslodavaca u Srbiji, a koju je sprovela Manpower grupa. Podaci pokazuju da preko 50% poslodavaca ističe kao najvažnije kompetencije zaposlenih - veštine saradnje, komunikacije i snalažena u izazovnom poslovnom okruženju, odnosno problem-solving sposobnosti

Slični rezultati dobijeni su i kroz istraživanje koje su sprovele kompanije kao što su Gugl, Amazon i Microsoft, koje naglašavaju da su kao glavne indikatore uspeha i poslovnog pozicioniranja mladih uočili visok stepen adaptibilnosti na kontinuirane inovacije i napredak, te spremnost na stalni razvoj i usavršavanje.

 

Fakultet treba da nam pruži tržišno potrebna znanja: mit ili istina?

Panelisti AFA foruma imali su zanimljiv zadatak da svojim izlaganjem sruše neki od učestalih mitova koje mladi i studenti imaju. Tom prilikom dr Ana Ranitović je govorila o čuvenom mitu da fakulteti treba studentima da pruže tržišno potrebna znanja.

Kroz izlaganje je istakla da brzina promena na tržištu prednjači promenama kurikuluma, programa i planova rada na fakultetu, te da pružanje uskostručnih znanja koja su trenutno aktuelna na duže staze se smatraju nefunkcionalnim pristupom podučavanja. 

Ana navodi da “fakulteti pre svega treba studente da pripreme za karijeru i za budućnost i to tako što će ih naučiti veštinama i kompetencijama čija vrednost nikada neće opasti i koje su dragocene bez obzira na posao kojim će se student kasnije u životu baviti.”

Veštine o kojim govori podrazumevaju kritičko razmišljanje, veštine rešavanja problema, analize i obrade podataka, pismenost i komunikacija, agilnost, prilagodljivost, timski rad i spremnost na stalno učenje. 

Kampster rešava izazove obrazovanja i onlajn učenja

Neafirmisan pristup podučavanju, jednostavnost u primeni nastavnih metoda, oblika, sredstava i modela rada već duže vreme ne donosi nikakve rezultate u pogledu funkcionalnosti učenja i trajnijeg zapamćivanja gradiva. Kao ishod javlja se visok stepen nemotivisanosti mladih i studenata da rade na ličnom razvoju i usavršavanju i stiču kvalitetne veštine potrebne za tržište rada. Ovo je problematika koja na duže staze direktno utiče na uspeh privrede i ekonomije.

Pored brojnih predloga o kojima su govorili panelisti AFA foruma, kao efektivnim načinima za prevazilažene navedenih izazova, istaknuta je i Kampster onlajn platforma, koja je nastala upravo usled potrebe da se reši pitanje motivacije tokom učenja. Pristup koji se temelji na metodologiji koja prepoznaje individualne prednosti svakog polaznika značajno pomaže jačanju samopouzdanja tokom usvajanja veština i znanja, a samim tim utiče i na motivaciju. Ovo dokazuju i rezultati završetka kurseva na Kampster platformi koji dostižu i do 90%.

Zaključak foruma: Neformalno usavršavanje prati aktuelne trendove i rapidno odgovora na zahteva tržišta rada

Panelisti Talent Development Foruma saglasni su u stavu da savremeni trendovi razvoja privrede i tržišta zahtevaju celoživotno usavršavanje zaposlenih. Prepoznajući značaj neformalnih programa usavršavanja sve više kompanija investira u edukaciju i razvoj svojih zaposlenih

Primera radi, u SAD-u su kompanije u 2017. godini potrošile preko 90 milijardi dolara na različite obuke, kurseve i seminare, što upravo ističe značaj ulaganja u kompetencije zaposlenih i to onih koji pokazuju otvorenost ka učenju novih veština i sposobnosti, koji su radoznali, prilagodljivi i koji umeju stečene veštine da primene u praksi i tako kompanijama donesu bolje pozicioniranje na tržištu, inovativne proizvode, efektivne saradnje i prihod.

Steknite i vi neophodne biznis veštine koje donose razliku u poslovanju. Pogledajte ponudu biznis kurseva koji vam daju praktična znanja, odmah primenljiva u praksi, jer kao što ime panela kaže “ko umije, njemu dvije”.

2021-06-10

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: