Biznis mentorstvo

Zašto je slušanje saveta uspešnih preduzetnika važno za vaš biznis?

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Zašto je slušanje saveta uspešnih preduzetnika važno za vaš biznis?

Blog je nastao u okviru projekta Kampster mentorstvo.

Kad krenete ozbiljno da razmišljate o preduzetničkom putu, sigurno prvu pomoć pronalazite u knjigama. Pravite spisak od nekoliko knjiga koje smatrate „obaveznom literaturom“. Odlučujete se za svetski poznate preduzetnike iz vaše oblasti ili business guru imena.

Onda vremenom utvrdite da nije baš tako lako primeniti njihove savete, pa shvatite da je daleko bolje da čujete savete koji dolaze od ljudi koji su skoro bili na mestu gde ste vi sada ili su još uvek na putu razvoja biznisa. 

Ovakva vrsta saveta je zlata vredna! 

Hajde detaljnije da objasnimo

Prvo i osnovno: morate imati realnu perspektivu samog pojma preduzetništva. To nikako nije uzlazna linija, nije ni ravna, već isprekidana i krivudava. A to znači sledeće:

  • Na putu preduzetništva pravićete greške, i nastavićete da grešite i ponekad donesete pogrešnu odliku bez obzira koliko uspešni budete.

Zato srdačno prihvatite savete i sugestije koje vas mogu rešiti dela izazova i bespotrebno potrošenog novca.

  • Druga stvar je da su saveti uspešnih preduzetnika obično specifični za njihovu situaciju.

Ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za drugu, pa je važno da to imate na umu kada čitate ili slušate savete od nekoga ko je postigao uspeh u svojoj oblasti. 

Dakle, nema magične formule za uspeh! Ali…postoje neki opšti principi od kojih kreću svi preduzetnici. Mi i vi, smo ovde da pričamo upravo o tim principima i savetima koji “rade”, donose rezultate i korist u razvoju vaše preduzetničke ideje.

Prelazimo na savet broj 1: Jasno definišite poslovnu ideju

Sama ideja da sebe vidite kao preduzetnika ne vredi puno ukoliko u samom startu ne razmišljate preduzetnički. A to znači:

Morate imati jedinstvenu i funkcionalnu ideju ili koncept za proizvod ili uslugu koju planirate da ponudite.

Posmatrajte svoje okruženje i procenite u kojim sektorima možete biti od pomoći da premostite jaz i ispunite zahteve potrošača. Identifikujte potrebe potrošača i inspirišite sebe da osmislite i ponudite održiva rešenja.

Stavite se u kožu potrošača i navedite sve njihove potrebe i zahteve. To je jedini način da identifikujete deo tržišta koji je ostao neistražen i sigurno ćete naći način da popunite prazninu.

Značajno vam u tome može pomoći Mom-Test. Da li ste čuli za njega?

Suština ovog testa je da vam pomogne u determinaciji dobrih pitanja za potvrđivanje vaše biznis ideje. Glavna prednost ovog testa je što vam omogućava da prikupite informacije o vašoj ideji koje su u potpunosti nepristrasne i pokazuju realno stanje.

Pogledajmo na primeru Kampstera

Ideja Kampster osnivača je težila da reši problem motivacije tokom učenja u onlajn okruženju. Kad je ova oblast u pitanju, podaci na globalnom nivou ističu da je procenat završetka onlajn kurseva svega 10%.🧐

Razvijanjem IT rešenja - Kampster platforme - koja ima gejmifikovan model rada, česte provera znanja, individualni pristup i multimedijalne interaktivne resurse, njihova poslovna ideja donela je rezultate.

Na početku razvoju Kampstera sprovedeno je eksperimentalno beta testiranje, u okviru kog je analizirana uspešnost i motivacija učesnika za pohađanjem i završavanjem onlajn kurseva.

Uzorak je činilo 1.000 korisnika, koji su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je pohađala kurseve dostupne na interaktivnoj Kampster platformi, a druga na drugoj veoma rasprostranjenoj komercijalnog platformi.

Inicijalni rezultati su pokazali izuzetno ohrabrujući rezultat - procenat polaznika koji su završili kurs na Kampsteru bio je tri puta veći nego na drugoj platformi, kvalitet završnih radova značajno bolji, kao i zadovoljstvo samih polaznika.

Kampster danas ima preko 350.000 korisnika koji su motivisani i zadovoljni učenjem u onlajn okruženju, a Kampster posluje na 6 tržišta sveta.

Dakle: dobri rezultati su rezultat precizne identifikacije potreba potrošača.

Upoznajte se sa još korisnih saveta za razvoj uspešnih preduzetnika. Pridružite se Viber zajednici projekta Kampster mentorstvo, klikom na sledeći link.

2022-09-14

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: