Kampster motivacija

Pametni trikovi za lakše pamćenje: Kako unaprediti memoriju i efikasno učiti?

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Pametni trikovi za lakše pamćenje: Kako unaprediti memoriju i efikasno učiti?

Pamćenje igra ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu, od škole i posla do ličnih svakodnevnih aktivnosti kao što je obavljanje kupovine. Sposobnost da brzo i efikasno pamtimo informacije može značajno poboljšati našu produktivnost i uspeh u različitim sferama života. Hajde da vidimo kako se to može postići na jednostavan način!

Vizualizacija:

Vizualizacija je moćan alat za poboljšanje pamćenja. Kada pokušavate da zapamtite  nešto, zamislite  sliku ili scenario povezan sa informacijom. Na primer, ako treba da zapamtite popis namirnica, stvorite sliku u svom umu u kom redu u prodavnici se nalaze. Videćete koliko ćete se brže i lakše setiti šta vam je potrebno. I mozgu je potrebna vežba da bi ostao u kondiciji!

Aktivno učenje:

Svi smo čuli, retko je ko primenio! Kada želite nešto da  naučite, isključite sve što vas ometa, ne proveravajte instagram i facebook. 😁 To uradite kad napravite pauzu, kao nagradu za uloženi trud!

Crtajte dijagrame sa ključnim pojmovima ili hvatajte beleške. Nakon toga, probajte da ispričate pred ogledalom ukratko. Teže je nego što mislite, ali kad vam to pođe za rukom, informacije su urezane trajno u pamćenje. 

Upotreba boja:

Različite boje i oznake mogu vizualno organizovati informacije. Upotreba boja u beleškama ili crtežima može dodatno naglasiti ključne tačke i olakšati pamćenje. Na primer, ako učite rodove imenica u nekom jeziku, upotrebite uvek crvenu boju za pisanje reči ženskog roda, a zelenu za srednji. Videćete koliko će sve imati više smisla. Ili na primer, ako učite nove reči iz nekog jezika, označite ih omiljenom bojom ako je nešto pozitivno, a nekom neomiljenom, ako je u pitanju reč sa negativnim značenjem.

Ne zanemarite značaj kratke fizičke aktivnosti:

Kombinovanje učenja sa fizičkom aktivnošću, kao što je šetanje ili vožnja bicikla, može poboljšati cirkulaciju krvi ka mozgu, što podstiče proces pamćenja. Dakle, nemojte se forsirati da radite satima bez prestanka, jer je to zapravo kontra-produktivno. Gledajte da napravite barem petominutnu pauzu na svakih 30 minuta ili sat vremena.

Pamćenje je veština koja se može razvijati i poboljšati. Ne dajte da vas neko uveri u suprotno! To što možda niste imali prave alate ili tehnike za razvijanje ove veštine, ne znači da ne možete sada krenuti u akciju. Eksperimentišite sa različitim pristupima i pronađite kombinaciju koja najbolje odgovara vašim potrebama i stilu učenja. Vremenom ćete primetiti poboljšanja, samo budite uporni!

Naučite više na našem kursu: Brzo učenje - koje su tehnike najefikasnije? Ubrzaј svoјe učenje - naјbolja investitsiјa јe ulaganje u svoј mozak!

2024-02-13

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: