Kampster vesti

Društvene mreže i edukacija

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Društvene mreže i edukacija

U današnjem digitalnom dobu, društvene mreže i online platforme su postale sve uticajnije ne samo kada je zabava u pitanju, već i u procesu učenja. Nedavno sprovedeno istraživanje na temu „Kako ste se edukovali u 2023.?” pokazalo je da preko 58% ispitanika preferira online učenje naspram 42%  ispitanika koji su istakli da preferiraju tradicionalnu nastavu licem u lice.

92% ispitanika je istaklo online platforme i YouTube kao svoje glavne izvore za učenje . Znatno manji procenat ispitanika je izjavio da su koristili društvene mreže poput Facebook-a, LinkedIn-a i Instagram-a kao podršku u procesu učenja.

Muškarci i društvene mreže

Muškarci su pokazali oprečne stavove prema korišćenju društvenih mreža u svrhu učenja. Oko 35% ispitanika je izjavilo da im korišćenje ovih platformi nije mnogo značilo, a sličan procenat 35.37% ispitanika, reklo je da im je mnogo značilo zbog razmene znanja i iskustava. Interesantno je primetiti da je 28.82% muškaraca navelo da uopšte nisu koristili društvene mreže ili zajednice za učenje. 

Žene i značaj razmene znanja putem društvenih mreža

Sa druge strane, žene pokazuju izraženiji entuzijazam prema korišćenju društvenih mreža u svrhu učenja. Čak 40.13% žena je istaklo da im je korišćenje društvenih mreža mnogo značilo zbog razmene znanja i iskustava, dok su u nešto manjem procentu (32.91%) odgovorile da su koristile društvene mreže, ali im nije mnogo značilo, a 26.96% je izjavilo da nisu koristile društvene mreže ili zajednice u ove svrhe.

Ovi rezultati ukazuju na to da društvene mreže i zajednice pružaju prostor za povezivanje i deljenje iskustava, kao i prostor za kreativno korišćenje ovog resursa, što može biti ključno za obogaćivanje procesa učenja.

Oni koji nisu uvideli veliku vrednost u korišćenju društvenih mreža za učenje su verovatno mišljenja da društvene mreže prevashodno služe kao vid zabave, čime se otvara prostor za unapređenje svrhe društvenih mreža. Ovo može biti postignuto boljim ciljanjem korisnika ili pružanjem sadržaja koji bolje odgovara njihovim specifičnim potrebama, kao i kombinovanjem zabavno- korisnih materijala u cilju postizanja maksimalnog učinka.

Bogat izbor kurseva pogledajte OVDE.

 

2024-05-21

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: